Logarytmy
wojtek210696: Cześć
Mam taki problem z tym zadaniem.
logx = log(x+3) + log 7
6 gru 19:28
wojtek210696: jak rozbić log ( x+3)

?
6 gru 19:38
konrad: a po co rozbijać
6 gru 19:40
Eta:
założenie x >0 i x> −3 ⇒ x>0
logx= log[(x+3)*7]
x= (x+3)*7 i pamiętaj ,że x>0
dokończ ....
6 gru 19:41
Eta:
korzystasz po prawej stronie ze wzoru
logab+logac= loga(b*c)
6 gru 19:43
wojtek210696: logx= log ( 7x +21 )
6 gru 19:54
wojtek210696: I co dalej ?
6 gru 19:54
wojtek210696: aaa, dobra nie zauważyłem
x= − 6/21
6 gru 19:55
wojtek210696: Dobrze ?
6 gru 19:59
Eta:
x ma być >0 więc to równanie jest sprzeczne!
6 gru 20:01
Eta:
| | 21 | |
I jeżeli już to x = − |
| <0 −−− sprzeczność |
| | 6 | |
6 gru 20:02
wojtek210696: a w tym
log( x−3) − log ( 4x − 8 ) − log 3
Wyjdzie −1, a założenia to x> 2 x>3 , czyli sprzeczne,
Dobrze obliczyłem ?
6 gru 20:08
wojtek210696: Dobrze ?
6 gru 20:26
Eta:
A gdzie tu masz równanie? bo nie widzę ?
6 gru 20:34
pomoze ktos z tym?: trojkat prostokatny ABC o przyprostokątnych dlugosci |AC|=b i |BC|=a lezy na plaszczyznie
pi. ze srodka przeciwprostokatnej AB poprowadzono prostą prostopadłą do płaszczyzny pi
na ktorej znajduje sie taki punkt s ze |SD|=d. punkt R nalezy do odcinka AC, a punkt Q
nalezy do odcinka BC. oblicz najmniejszą odleglosci punktow S i R oraz punktow S i Q.
6 gru 20:37
wojtek210696: Pomoze ktos z tym − przepraszam, ale łamiesz zasady netykiety, nie wolno podłanczać innego
tematu, bo kogoś temat. załóż własny

!
a równanie
log( x−3) = log ( 4x − 8 ) − log 3
6 gru 20:50