stereometria, graniastoslup
czop: dany jest graniastosłup prawidłowy trójkatny w którym krawędź podstawy ma długość 2 cm a
wysokość tego graniastosłupa jest rowna 4 cm. oblicz cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany
bocznej do płaszczyzny sąsiedniej sciany bocznej. moim problemem jest to, ze nie wiem, ktory
to jest kat...
6 gru 18:45
dero2005:

a = 2
h = 4
s =
√a2 + h2 =
a
2 = s
2+s
2 − 2s*s*cosα
6 gru 18:51
czop: Dzięki wielkie =)
6 gru 18:56
czop: No dobra, ale obliczając to wsyztsko nie wychodzi mi taki wynik, jaki powinien. A ma wyjsc
{p}85 /10
6 gru 19:09
dero2005:

a = 2
h = 4
s =
√a2 + h2 =
√22 + 42 = 2
√5
m =
√h2 + (a2)2 =
√42 + 12 =
√17
h
p2 = s
2 + m
2 − 2s*m*cosα
3 = 20+17 − 2*2
√2*
√17cosα
4
√85cosα = 34
albo
| | √17 | | √17*√5 | | √85 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 2√5 | | 2*5 | | 10 | |
9 gru 21:41