Kombinatoryka i prawdopodobięństwo
Zdesperowana: 1. Klasa liczy 18 osób , w tym 10 dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać czteroosobową
delegację , w której będzie
a) 2 chłopców i 2 dziewczyny b) 1 chłopiec i 3 dziewczyny
2.Punkty A
1 A
2 ........A
8 są wierzchołkami sześcianu. Ile otrzymamy prostych jeśli
poprowadzimy prosta o przez każdą parę punktów?
3 a)podczas egz student wybiera 4 pyt spośród 6.Na ile sposobów może to zrobić?
b) cześć A egz zawiera 8 pyt cześć B zawiera 10 pyt. Student wybiera 6 pyt z części A i 9 z
części B. Na ile sposobów może wybrać pytania?
Z góry dziękuje za pomoc albo jakieś wskazówki
6 gru 18:23
Zdesperowana: w zadaniu 3 ptpk a wyszło mi 15. Czy jest to dobra odpowiedź?
6 gru 18:28
konrad: dobrze
6 gru 18:30
Zdesperowana: w podpunkcie b z częsci A na 24 sposoby a z części B na 1 sposób −− ale coś mi się wydaje że
to jest żle
6 gru 18:31
konrad: z A 28, z B 10
6 gru 18:35
konrad: tylko że musisz podać ogólnie ile jest sposobów
6 gru 18:36
Zdesperowana: kurde to ja nie wiem co ja to odwalam ,że mi nie wychodzi dobrze normalnie można się załamać.
Ale nic spróbuje jeszcze raz i będe nad tym siedzieć dopóki nie wyjdzie mi dobry wynik
6 gru 18:40
Zdesperowana: Konrad Ty to potrafisz zmotywować człowieka , zrobiłam to # raz i wyszło

Czyli ogólnie
sposobów jest 38?( 28 +10)
6 gru 18:43
konrad: nie, trzeba pomnożyć
6 gru 18:45
Zdesperowana: Jej dziękuje Ci bardzooooo bardzoooo mocno

A masz może pomysł za zadanie pierwsze , bo
prawde mówiąc to nurtuje mnie ono od kąd wróciłam do domu i chciałam je zrobić
6 gru 18:48
6 gru 18:51
Zdesperowana: a) 1260
b) wyszło mi 822,8 ale to chyba niemozliwe
6 gru 18:57
konrad: a) ok
b) policz jeszcze raz
6 gru 18:59
Zdesperowana: nie nie juz wiem w punkcie b ) wyszło mi 1920
6 gru 18:59
konrad:
6 gru 19:00
Zdesperowana: jej jeszcze nigdy mi nauka majcy nie wydawała się przyjemna a teraz? Dzięki Konrad za motywacje
do myślenia

Jeżeli mogłabym zapytać a raczej poprosić to co myślisz o takim pomyśle na
zadanie drugie
8− wszystkie punkty
6− punkty sześcianu
8/2=4 pary jakie moga utworzyć
ma to wgl jakis sens
6 gru 19:03
Zdesperowana: skoro nie to licze jeszcze raz
6 gru 19:04
bulcokpol: Mam strasznie cięzkie zadania z trygonometrii nie daje z nimi rady...kto pomoże
6 gru 19:04
Zdesperowana: | | | | 10! | | 7!*8*9*10 | | | |
8 | = |
| {3!}= |
| = | =240 240*8=1920 |
| | | 10−3 | | 3! | | |
6 gru 19:09
6 gru 19:09
Zdesperowana: bulcokpol to wez napisz jakie może coś wymyślimy
6 gru 19:09
Zdesperowana: Konrad a mógłbyś wyjaśnić dlaczego akurat taki zapis? Bo niestety nie kminie
6 gru 19:11
konrad:
| | | | 10! | | 8*9*10 | |
8* | =8* |
| =8* |
| =8*4*3*10=960 |
| | | 3!7! | | 1*2*3 | |
6 gru 19:11
konrad: 2. prostych będzie tyle ile par punktów
6 gru 19:12
Zdesperowana: o tak teraz już kapuje − czyli w mianowniku też musze rozpisac silnie
6 gru 19:14
Zdesperowana: Jej no tak juz kapuje zadanie drugie

Konrad jesteś wielki masz u mnie piwo
6 gru 19:17
konrad:
6 gru 19:17
Zdesperowana: A nawet dwa
6 gru 19:20