Wykaż, że...
Grzegorz M.: Wykaż, że jeśli x + y = 4 i x,y należą do R, to x2 + y2 ≥4
Bardzo proszę o szczegółowe rozwiązanie krok po kroku.
6 gru 18:21
Artur z miasta Neptuna:
Wskazowka −−− skorzystaj z odpowiedniego wzoru skroconego mnozenia
6 gru 18:34
Artur z miasta Neptuna:
Lub bardziej topornie ... wyznacz jedna z liczb z rownania i podstaw do nierownosci ... wykaz
ze nierownosc spelniona dla dowolnej liczby rzeczywistej
6 gru 18:36
Artur z miasta Neptuna:
Graficznie tez mozna pierwsze rownanie prezentuje prosta ... Wykaz ze prosta nie ma czesci
wspolnej z wntrzem okregu o srodku w (0,0) i promieniu 2
6 gru 18:39
Grzegorz M.: Ale ja nie mam pojęcia jak to zrobić, z tego co mówisz niestety nic nie rozumiem. Można by
otrzymać w miarę proste rozwiązanie krok po kroku? Mając rozwiązany przykład najlepiej mi się
uczy.
6 gru 18:44
Artur z miasta Neptuna:
Najlepiej sie uczy gdy samemu sie dochodzi do wyniku ... druga wersje rozwiazania wybierz ...
przeczytak i zob to
napisz tutaj jak liczysz ... pomozemy
6 gru 18:49
Godzio: Jeszcze jeden sposób:
średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna
6 gru 19:12
b.: można też użyć iloczynu skalarnego: x+y = <x,y> o <1,1>

(co wychodzi na to samo co u Godzia...)
6 gru 19:16
Grzegorz M.: Dobra, tego powyższego przykładu nie wiem jak zrobić, zrobiłem za to ten, choć końcówka mi
chyba nie wychodzi:
Wykaż że jeśli x2 + y2 = 3 i x+y = −2 to xy=1/2
y= −2 − x
x2 +y2 = 3
x2 + (−2 −x)2 = 3
x2 + 4 −4x + x2 − 3 = 0
x4 − 4x − 1 = 0
No i tutaj w zasadzie się zablokowałem, muszę chyba podstawić do wzoru skróconego mnożenia, ale
jak to robię to przecież nie wychodzi że xy = 1/2. Ponad to mam problem z ustalaniem znaków +
lub − w przedostatnim wierszu.
6 gru 20:42
ICSP: | | 1 | |
(x+y) = −2 ⇒ x2 + 2xy + y2 = 4 ⇒ 2xy + 3 = 4 ⇒ 2xy = 1 ⇒ xy = |
| |
| | 2 | |
c.n.u.
6 gru 20:46
Mati_gg9225535: Grzegorz M. jak przechodziłeś w swoich obliczeniach z przedostatniej linijki do ostatniej to
tam masz kilka błędów, spróbuj jeszcze raz a wyjdzie sensowniej
6 gru 20:54
Grzegorz M.: Nie wiem co zrobiłem źle...
7 gru 07:26
Artur z miasta Neptuna:
Po pierwsze − zle wyliczone wyrazenie ze wzoru skroconego mnozenia
po drugie − od kiedy x
2 + x
2 = x
4
7 gru 07:40
Artur z miasta Neptuna:
Po trzecie 4−3 = ...
7 gru 07:41
Mila: Wykaż, że jeśli x + y = 4 i x,y należą do R, to x2 + y2 ≥4
y=4−x podstawiam do nierówności:
x2+(4−x)2≥4 ?
x2+16−8x+x2−4≥0⇔
2x2−8x+12≥0⇔
x2−4x+6≥0
Δ=16−4*6<0 trójmian nie ma miejsc zerowych i przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Cnw
7 gru 15:59
Vax: x+y=4 więc jedna z niewiadomych musi być nie mniejsza niż 2, bez straty ogólności x ≥ 2, wtedy
x
2+y
2 ≥ x
2 ≥ 4 cnd.
Tak chyba najszybciej
7 gru 16:07