Kombinatoryka
Beata: W turnieju szachowym rozegrano 55 partii.Ilu było uczestników , jeśli każdy uczestnik rozegrał
jedną partie z każdym z pozostałych?
6 gru 17:55
6 gru 17:56
Eta:
n=11
6 gru 17:56
6 gru 17:56
Eta:
albo n(n−1)= 110 = 11*10 ⇒ n=11
6 gru 17:58
Beata: wszystko super tylko dalej nie wiem czemu wam wychodzi 11 ? Jak to wyznaczacie? Kurcze wiem że
moja wiedza z matematyki jest zerowa ale muszę jakoś to ogarnąć . Z góry dziękuje
6 gru 18:06
Eta:
No to licz deltę

i pamiętaj,że n€N+
n(n−1)=110 ⇒ n
2−n−110=0 .........
6 gru 18:10
Beata: O ludzie

Ogarnęłam to

Konrad i Eta jesteście wielcy wielki buziak dla was

**
6 gru 18:14
Beata: Do biegu przystapiło 6 zawodników o numerach od 1−6.Za wynik biegu uważamy kolejność przybycia
zawodników na metę
a)ile moze byc wynikow biegu?
b)ile może być wyników biegu przy zalozeniu ze pierwsze miejsce zajmie zawodnik z numerem 3?
6 gru 19:24
konrad: a) 6!
b) 5!
6 gru 19:25
Beata: Tak własnie myślałam czyli a)720 a b)120
6 gru 19:27
Beata: Na ile sposobów można ustawić 4 dziewczyny i 5 chłopaków w kolejce, jesli dziewczyny stoja na
poczatku?
6 gru 19:30
konrad: 4!*5!
6 gru 19:33
Beata: czyli to że stoją na początku kolejki ma jakiś wpływ na rozwiązanie tego zadania czy nie ?
6 gru 19:34
konrad: no ma
6 gru 19:39
Beata: na a jezeli by nie było powiedziane ze stoja na poczatku to jak można by to bylo rozwiazac ?
6 gru 19:46
konrad: 9!
6 gru 19:53