FIZYKA!
Serekpodlaski: FIZYKA!
Koło rowerowe wykonuje 90 obrotów w 1,5 minuty.Średnica koła wynosi 80 cm
a) jaka jest prędkość roweru
b) jakie jest przyspieszenie dośrodkowe
c) ile wynosi siła dośrodkowa działająca na kamień o masie wynoszącej 15 g wbity w bieżnik
opony
d) jaki jest okres obrotów koła
6 gru 17:09
Serekpodlaski: d) T=1,5min/90=90s/90=1s
czy dobrze?
6 gru 17:11
b.: dobrze
6 gru 17:17
Serekpodlaski: a jak z podpunktami a b c? Ktoś pomoże?
6 gru 17:27
6 gru 17:36
6 gru 17:37
Serekpodlaski: dziękuje
6 gru 17:39