pierwiastki
ventura: √14+ 169 moge to dodac i wyciagnac pierwiastek czy moge osobno wyciagnac i dodac?
6 gru 16:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
nawet musisz dodać nim wyliczysz z tego pierwiastek
6 gru 16:42
ventura: a nie moge z tego 1/2 a z drugiego 13 i dodac? dlaczego?
6 gru 16:44
Ingham: √a+b ≠
√a +
√b
6 gru 16:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
pomyślmy
√2 =
√1+1 
=

1 + 1

no chyba jednak nie
6 gru 16:45
ventura: a no tak to w mnozeniu tak mozna robic. czyli zostawic pod pierwiastkiem 16914?
6 gru 16:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
√677/4 =
√677/2
6 gru 16:47
ventura: oki. a mam jescze pytanie. pomozesz mi jakos zapisac skad wziął mi sie wzór funkcji przy
obliczaniu srodka odcinka?
6 gru 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz, ale chyba nie bardzo rozumiem o jaki wzór Ci chodzi
6 gru 16:53
ventura: A=(−3,6) B=(−3,−4) srodek trzeba policzyc to mi wyszło C=(−3,1) współczynnik kierunkowy tego
odcinka −100 czyli nie ma nawet jesli odwroce do zeby ta prosta była prostopadłą do
mojej. i teraz jak zapisac wzór skoro nie mam a wogole
6 gru 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że docinek AB jest PROSTOPADŁY do osi OX (rownoległy do osi OY) więc prosta
prostopadła do odcinka AB będzie jaka ? czyli jaki będzie współczynnik kierunkowy
6 gru 16:58
ventura: współczynnika nie bedzie bo sie nie dzieli przez 0
6 gru 16:59
Artur_z_miasta_Neptuna: ventura ... nie myśl wzorem ... narysuj sobie ten odcinek
narysuj jak wygląda prostopadła
ile będzie wynosił współczynnik kierunkowy takiej prostej
6 gru 17:02
ventura: to bedzie funkcja stała y=1
6 gru 17:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
y = 0*x + 1 .... współczynnik kierunkowy =0 ... czyli się zgadza ze wzorem który stosowalaś
6 gru 17:04
ventura: jak tak napisałem ze a =0 to bym 1 dostał bo powiedziała ze przez 0 sie nie dzieli
6 gru 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo się nie dzieli przez zero

taka jest prawda ... dlatego mniej opierania się 'na wzorach' a
więcej samemu myśleć
6 gru 17:06
ventura: ale czym mam poprzec to ze y=1?
6 gru 17:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1.
Zauważam, że odcinek AB jest równoległy do osi OY ... // czyli prosta zawierająca ten docinek
nie jest FUNKCJĄ (czyli nie będzie posiadała współczynnika kierunkowego) // ... czyli prosta
prostopadła do tego odcinka będzie równoległa do osi OX ... stąd 'a=0'.
6 gru 17:11