Rownanie stycznej do wykresu
Tasia: Poprosze o pomoc z zadaniem:
Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji:
y=f(x) = sinx * cosx w punkcie Xo ( czyt. x zero) = pi/4
6 gru 16:16
6 gru 16:17
Tasia: y= f(pi/4) = f'(pi/4) (x − pi/4)
f(pi/4) = sin pi/4 * cospi/4 = √2/2 * √2/2 = 1/2
6 gru 16:27
Tasia: f'(x) = sinx * cosx = cosx * cosx + sinx * (−sinx) = cos2 x − sin2 x = 1 − sin2 x − sin2 x
= 1 − 2 sin2 x?
6 gru 16:29
Tasia: to powyżej dobrze?
6 gru 16:33
AS: Równanie stycznej do y = f(x) w punkcie P(xo,yo)
y − f(xo) = f '(xo)*(x − xo)
U nas
| | 1 | |
f(x) = sin(x)*cos(x) = |
| sin(2*x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(π/4) = |
| *sin(2*π/4) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f '(x) = |
| *cos(2*x)*2 = cos (2*x) |
| | 2 | |
f '(π/4) = cos(2*π'4) = 0
Równanie stycznej
6 gru 16:47
Tasia: a skad wiadomo, ze
f(x) = sin(x)*cos(x) = 1/2 sin(2*x) ? a nie moge pochodnej obliczyc po prostu z funkcji ktora
mam podana? f(x) = sinx * cos*
6 gru 17:11
Tasia: a nie spoko, ostatecznie tez mi wyszlo y=1/2 to ok
6 gru 17:12