Prawdopodobieństwo klasyczne i wartość oczekiwana
Mirinda:
Witam. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z tym zadaniem? Od czego zacząć obliczanie tego?
W doświadczeniu polegającym na wrzucaniu 8 kul do 3 urn obliczyć prawdopodobieństwo klasyczne
tego, że w pierwszej urnie jest k kul, dla k = 0,1,2,3...,8.
Obliczyć wartość oczekiwaną tej zmiennej losowej.
6 gru 15:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
wersja z powtórzeniami

powiedzmy, że urny mają swoje litery (A,B,C)
każdej kuli o numerach 1−8 przyporządkowujesz jedną z liter
k=0
czyli żadna kula nie ma A
k=1
dokładnie jednak kula ma A
itd.
6 gru 15:45
Mirinda: A za pomocą jakiegoś wzoru jak to zrobić?
6 gru 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawdopodobieństwo klasyczne .... czyli budujesz Ω
wyznaczasz jej moc
wyznaczasz moc zdarzenia sprzyjającemu
moc Ω = 3
8
dla k=0
moc A = 2
8 (bo kazda kula może mieć tylko i wyłącznie jedną z liter B,C)
| | moc A | | 2 | |
P(A) = |
| = ( |
| )8 |
| | moc Ω | | 3 | |
6 gru 15:49
Mirinda: I to już jest cała pierwsza część zadania, tak?
Jak natomiast obliczyć wartość oczekiwaną?
6 gru 15:59
Mirinda: ?
6 gru 17:21
Mirinda: ?
6 gru 18:46
Mirinda: ?
6 gru 22:20