zbiory, przedziały i wartość bezwzględna
A: POMOCY
ZADANIE 1 Jaki błąd bezwzględny popełniono, przybliżając liczbę x liczbą y ?
a) x= 12,34, y= 12,5
b) x=180, y=0,01
c)x=115, y=0,06
ZADANIE 2 Oblicz błąd względny podanego przybliżenia liczby 57. Odpowiedź podaj z
dokładnością do 0,1%.
a) 0,7
b) 0,71
c) 0,72
6 gru 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 1
a sprawdź w teorii co to jest błąd BEZWZGLĘDNY

zad 2
a sprawdź w teorii co to jest błąd WZGLĘDNY
6 gru 15:38
XYZ: Zad 1
a) X to liczba dokładna − w tym przypadku x = 12,34. Przybliżenie to 12,5
Błąd bezwzględny to różnica 12,5 −12,34=0,16
2)
(x−a)/x*100% − Wzór na wartość bezwzględną
a)0,16/12,5*100%=1,28%
6 gru 15:47
A: dzięki
6 gru 15:52