notacj wykladniczej
mangelika: kochani prosze o pomoc przy tym zadaniu
najdluzsYm zwierzeciem jest lineus langissimus wsteznica mierzaca do 30 m dlugosci.Ryba uwazana
za najmniejsza na swiecie ma niespelna 8 mm dlugoscu ile razy wstzeznica moze byc dluzsza od
ryby wynik przedstaw w.notacje wykladniczej z gory serdecznie dziekuj
6 gru 15:30
konrad:
30m=3*10 m
8 mm=8*10
−3 m
6 gru 15:34
justyna : tak mam napisac w roWiazaniu bo nic z tego nie rozumiem
6 gru 15:48
konrad: masz to dokończyć
6 gru 15:49
justyna : przepraszam ale jak ja naprawde jestem tempa z matmy
6 gru 15:55
justyna : wyszlo mi 37.5 nie wiem czy dobrze i to o tyle bedIe wieksza ta wstrzeznica tak
6 gru 15:59
Mila: źle, pomyśl trochę. Jak dzielimy potęgi o jednakowych podstawach?
6 gru 16:05
+-: mangelika Czy potrafisz sobie wyobrazić patrząc np. nastół ile to jest metr , a ile milimetr,
chyba nie więc proponuję Ci weź np. taśmę zwaną centymetrem krawieckim i dobrze się jej
przypatrz a zwłaszcza mm i m.
6 gru 16:11
mangelika: nic nie rozumiem. myslalm ze dobrE wyszlo mozecie napisac ile powinno wyjsc ja naprawde jestem
noga z amtmy
6 gru 16:38
mangelika: nic nie rozumiem. myslalm ze dobrE wyszlo mozecie napisac ile powinno wyjsc ja naprawde jestem
noga z amtmy
6 gru 16:39
b.: inny przykład:
| | 100 | | 102 | |
|
| = |
| = 102−5 = 10−3 |
| | 105 | | 105 | |
teraz zrób
6 gru 16:42
mangelika: wyszlo mi 3750 teraz dobrze
6 gru 16:55
b.: dobrze, i teraz jeszcze zamień to na notację wykładniczą. Przykłady:
456 = 4,56 * 100 = 4,56 * 102
0,003 = 3 * 0,001 = 3 * 10−3
6 gru 16:56
mangelika: dziekuje serdecznie
7 gru 10:11