Naszkicuj wykres funkcji
Monia: y=
1x
Nie rozumiem tylko skad bierze sie wspolrzedne
6 gru 15:16
6 gru 15:18
Monia: Nie rozumiem... prosze o pomoc
6 gru 15:20
Skipper:
... tzn. że nie rozumiesz pojęcia funkcji ... −:(
6 gru 15:24
Monia: W zadaniu wyzej wspolrzedne beda takie: (1,1) (−1,−1) (2,12) (12,2) itd. Wiec skad
wzielo sie to 2 i jedna druga?
6 gru 15:36
Mila:

Dziedzina funkcji:
x≠0
czyli możesz do wzoru podstawić każdą liczbę oprócz 0 ( nie wolno dzielić przez 0)
Wybierasz argumenty, tak, jak Ci wygodnie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x= |
| to f( |
| )=1: |
| =2 masz punkt ( |
| ;2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x=1 to f(1) 1:1=1 masz punkt (1;1)
| | 1 | | 1 | |
x=2 to f(2)=1:2= |
| masz punkt (2; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
zrób to samo dla ujemnych x−ów
6 gru 16:24
Monia: Dziekuje bardzo za pomoc
6 gru 17:14