pochodna
Patrycja: ile wynosi pochodna
x1/x
czyli pochodna pierwiastka x stopnia z x
6 gru 15:10
ICSP: skorzystaj z tego że
a = eln a
i policz pochodną złożenia funkcji
6 gru 15:13
Patrycja: u mnie x=a
6 gru 15:20
ICSP: nie. U ciebie a = x1/x
6 gru 15:22
Patrycja: czyli
x1/x=elnx1/x i pochodna tego wynosi:elnx1/x
ze wzoru (ex)'=ex?
6 gru 15:27
ICSP: ale masz złożenie funkcji przecież
6 gru 15:29
Patrycja: to ja już nie wiem, bo tak nie może być?
6 gru 15:31
b.: skorzystaj ze wzoru
2813
6 gru 15:40
ICSP: policzę podobną : xx
(xx)' =( eln xx )' = (ex ln x) = exlnx * (xlnx)' = xx * (lnx + 1)
6 gru 15:46
Patrycja: okej dziękuję bardzo
6 gru 15:56