Określić przedziały monotoniczności i pkt extremalne danej fukcji.
wodzu92: Określić przedziały monotoniczności i pkt extremalne danej fukcji.
y
g(x)= x+sinx
niby mamy to zrobić licząc pochodna i niby łatwe zad a sie na nim zacinam
6 gru 15:03
konrad: zapisz swoje obliczenia
6 gru 15:06
wodzu92: g'(x)= 1+cosx
i przyrównuje do 0:
1+cosx=0
cosx=−1
no i ja tu nic nie widze za bardzo jak zrobić dalej
6 gru 15:12
6 gru 15:15
Patryk: jeśli chodzi o o extrema
6 gru 15:15
konrad:
cosx=−1
x=π+2kπ, k∊C
6 gru 15:16
wodzu92: no czyli fukcja bedzie miala extremum w π+2kπ a jak wyznaczyc gdzie bedzie rosła i malała ?
6 gru 15:20
pawel123: ?
6 gru 15:42
pawel123: jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak tu wyznaczyć te przedziały monotoniczności
6 gru 16:00