??
Dżisss: a
4 >= a
2
a
4−(a−1)
2>=0
pierwszy pierwiastek z a
4
wychodzą mi trzy pierwiastki wielomianu : 0,czterokrotne ;−1 i +1 jednokrotne
czyli , xe(−&,−3) u {0} u <0,+&>
Czy dobrze zrobiłem to zadanie (nie jestem pewny co do tego nawiasu(a−1)
2 , ale nie mam innego
dobrego pomysłu)
6 gru 13:53
konrad:
ale co to jest? układ nierówności czy dwie oddzielne nierówności?
6 gru 13:56
Dżisss: to jedna nierówność a4 >= a2 , a to wynik który ma wyjść : xe(−&,−3) u {0} u <0,+&>
6 gru 13:57
konrad: a to co ta druga jest?
6 gru 14:04
Kejt: masz coś dziwnego tam..
to idzie tak:
a4−a2≥0
a2(a2−1)≥0
a2(a+1)(a−1)≥0
a=0 v a=−1 v a=1
no i przedział..
nie wiem skąd tam się ta 3 wzięła w odpowiedzi..może się walnęłam..
6 gru 14:05
konrad:
a4≥a2
a4−a2≥0
a2(a2−1)≥0
a2(a−1)(a+1)≥0
a∊(−∞,−1>u{0}u<1,∞)
6 gru 14:06
Dżisss: noo moje rozwiniecie tego przykładu , masz a4 większe lub równe a2 , oblicz (to jest
nierówność wielomianowa ) , to drugi to moje wariacje , przerzuciłem i wyciągnąłem powinieneś
się domyślić .
ma wyjść xe(−&,−3) u {0} u <0,+&> . szukam osoby kompetentnej . żeby oceni mi czy dobrze
zrobiłem czy źle , jak źle to żeby powiedziała gdzie jest błąd i powiedziała jak zrobić dobrze
6 gru 14:09
Dżisss: ja się pomyliłem(szubko pisałem) , ale napisałem na górze , jakie pierwiastki mi wyszły , widze
, że zrobiliście tak samo , oto mi chodziło bo nie wiedziałem czy mam dobrze , dzięki
6 gru 14:11
konrad: nie doczytałem wcześniej dokładnie tego co napisałeś
ale nie zupełnie to samo zrobiliśmy, co prawda wyszły Ci jakimś cudem dobre pierwiastki, ale
np.0 jest pierwiastkiem dwukrotnym
6 gru 14:14
Dżisss: po części masz rację , dzięki za pomoc
6 gru 14:16