równania i nierówności
mata: Rozwiąż poniższe równania i nierówności:
6 gru 12:54
Aga1.: Zaczynasz od dziedziny, mianownik różny od 0.
Ułamek jest równy 0, gdy licznik jest równy 0.
x(2x−6)=0 i x
2−9≠0
d) Iloraz ma taki sam znak jak iloczyn.
(x
2−2)(2x+10>0 i 2x+10≠0
oblicz miejsca zerowe i narysuj wężyk.
6 gru 13:01
camus: c)
x2−9 ≠ 0
x≠3 ∨ x≠−3
D = ℛ\{−3,3} −dziedzina
ułamek jest równy 0, wtedy gdy licznik jest równy 0
x*(2x−6)=0
x=0 ∨ 2x−6=0
x=0 ∨ x = 3 ale mamy jeszcze dziedzinę, czyli ostatecznie
x=0 //trzy nie należało do dziedziny, więc je wyrzuciliśmy
6 gru 13:03
mata: czyli zawsze jak mam równanie to najpierw dziedzinę, a jak nierówność to mnożę mianownik razy
licznik
6 gru 13:45
mata:
6 gru 15:07
6 gru 23:29
bezendu1990: tak zawsze najpierw dziedzina a potem licznik i mianownik razem
6 gru 23:30