Rzucamy dwa razy kostką.
OLI: Rzucamy dwa razy kostką. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A−suma oczek jest równa 8
B−iloczyn oczek jest równy 12 Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń A,B,A prim, B prim , A ∩ B, A∪
B
camus: A = {(2,6),(3,5),(4,4),(5,3),(6,2)} − bo jak widzisz 2+6 = 8 etc.
mA = 5 − ilość elementów A
B = {(2,6),(3,4)(4,3),(6,2)} − 2*6=12 etc
mB = 4
Ω − zbiór wszystkch możliwych rzutów dwukrotnie kostką
mΩ = 36 − ilość tych możliwości
P(B) − podobnie
P(A')= 1 − P(A)
P(B') − podobnie
m(A∪B) = 5+4−2 =7 // −2, bo dwa elementy się powtarzają w obu zbiorach
m(A∩B) = 2 //dwa elementy ktore się powtarzają w obu zbiorach
Prawdopodobieństwo tych dwóch zbiorów, tak samo jak wcześniej trza policzyć.