Narysuj wykres
jajajaja: 1) y=|x+1|+|x−2|−|x−3|
2)|x|+|y|=1
3)|x−1|+|y+1|>2
4)|x|+|y|+x+y=0
Jak zabrać się za rysowanie czegoś takiego?
6 gru 08:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
dzielisz na przedziały
1)
gdy x<−1
wtedy
|x+1| = −(x+1)
|x−2| = −(x−2)
|x−3| = −(x−3)
i sprawdzasz co wychodzi ... rysujesz
gdy x∊<−1;2)
.....
gdy x∊<2;3)
.....
gdy x≥3
.....
i masz
2)
możesz też podzielić na przedziały (na ćwiartki)
x≥0 i y≥0 (pierwsza ćwiartka
x<0 i y≥0 (druga)
... itd.
3)
podobnie jak w 3 możesz zrobić
4)
|x|+x = −(|y|+y)
dla x≤0
−x+x = 0 ... czyli wtedy też musi zachodzić |y|+y = 0 ... czyli y≤0
dla x>0
x+x = 2x .... wtedy też y>0, aby |y|+y = 2y (czyli nie było =0) i masz funkcję y=x do
narysowania
6 gru 09:01
aniabb:

1) y=|x+1|+|x−2|−|x−3|
6 gru 09:58
aniabb:

2)|x|+|y|=1
6 gru 09:59
aniabb:

3) |x−1|+|y+1|>2 wszystko poza kwadracikiem
6 gru 10:06
aniabb:

4)|x|+|y|+x+y=0 cała 3 ćwiartka z brzegiem
6 gru 10:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
aniu −−− + y=x w pierwszej ćwiartce
6 gru 10:30
aniabb:
czyli uważasz że 1+1+1+1 = 0
6 gru 10:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
mhm ... za szybko chciałem
6 gru 10:40
aniabb: w 1 ćwiartce jest y=−x czyli 0,0
6 gru 10:45