Całki nieoznaczone...
Gloon: Zad
a)∫ sin(x)cos(x)dx
b)∫ xlnxdx
5 gru 23:56
Gloon: 
ważne
5 gru 23:57
Gloon: ktos sie skusi...
6 gru 00:00
Olka: a) przez podstawienie t=sinx
b) przez części
6 gru 00:05
6 gru 00:06
Olka: a)
| | t2 | | (sinx)2 | |
∫sinxcosxdx = { t=sinx, dt=cosxdx} = ∫ t dt = |
| + C = |
| + C |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 00:07
Mila: albo tak
| 1 | |
| ∫sin2xdx= [2x=t; 2dx=dt] |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cd. = |
| ∫sintdt=− |
| cost =− |
| cos2x+C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
całki różnią się stałą.
6 gru 00:44