zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstrema funkcji
kama: hej mam problem z ta funkcja, oto zadanie:zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstrema funkcji
f(x)=x2/4−→x
5 gru 23:51
6 gru 00:07
Aga1.: A wiesz , co po kolei trzeba liczyć?
6 gru 10:21
kama: najpierw trzeba f'(x) obliczyć potem przyrównać to do zera, później większe od 0, i mniejsze
od zera, zrobić wykres, tabelke i min lub max lok czyli te ekstrema tak?
8 gru 02:49
Aga1.:

Najpierw dziedzina
D=R\{4}
f
'(x)=0⇔−x
2+8x=0
−x(x−8)=0
x=0 v x=8
(Tu powinien być wykres pochodnej)
| | 64 | |
ymin=f(0)=0, ymax=f(8)= |
| = |
| | −4 | |
8 gru 08:48