
| GMzmc | GMzmc | |||
mg=Q=Fg= | | | =mc*g | m=V*S | Mz=43piR3z*S | GMz=gR2z | | ||
| R2z | R2z |
| gR2z | GMz | GMz | ||||
S = | | gz= | | (na wys. h ponad ziemią) g'= | | | |||
| G43piR3z | R2z | (Rz+h)2 |
| GMzmc | GMzmc | mv2 | GMm | GMz | ||||||
= | | ((F od FG) | = | | v2 = | |||||||
| (d−x)2 | x2 | Rz | R2z | Rz |
| 2pi | GMz | 4pi2R2z | 9R2z | |||||
czyli ( | *Rz2) = | | | = | | (F od = FG) F=m*a | | ||||
| T | Rz | T2 | Rz |
| v2 | (2pi | GMm | mv2 | GMm | ||||||
a= | |a= | *Rz)2/Rz | Ep= − | | Ek = | | | = | |||||
| Rz | T | r | 2 | r2 |
| mv2 | ||
| | ||
| r |
| GM | 2pi | GMm | mv2 | gR2z | |||||
=v2 | v = | *r | | = | | | = | |||||
| r | T | Rz | R | (Rz+h) |
| 4pi2(Rz+h) | 2GM | |||
| V= | | | |||
| T2 | R |