Oblicz granice ciągu
Adi: policzyć granice ciągu
przykład najlepiej wpisać w wolframalpha żeby zobaczyć jak wygląda
Limit[(3(2 − n) + 5(10 + 2 n) − 7(−1 + n))/(−2(−2 + 2 n) + 4(1 + n) + 7n), n −> Infinity]
5 gru 23:31
Mila: | | 3(2 − n) + 5(10 + 2 n) − 7(−1 + n) | |
Lim |
| = tak ? |
| | −2(−2 + 2 n) + 4(1 + n) + 7n | |
5 gru 23:34
Ajtek:
Mila, tam chyba są potęgi

.
5 gru 23:35
5 gru 23:36
Mila: No to zostawiam Cię Ajtku! walcz.
5 gru 23:38
Ajtek:
Mila, fakt, że przypominałem sobie to niedawno ≠ że to umiem

.
5 gru 23:43
Mila: Mam liczyć?
5 gru 23:45
Ajtek:
Licz

. Mi wyszło ∞ na szybko

. Zapewne wielbłąd wielki...
5 gru 23:47
5 gru 23:48
Ajtek:
Piotr czy my się dzisiaj "witalim"
5 gru 23:49
Piotr:
chyba nie

Witaj
Ajtek, Mila 
PS ABBA hihi
5 gru 23:50
Piotr:
6 − 1*0 + 2/2 = ?
takie zadanie dzisiaj na forum rozwiazalem

..........Piotrowi
5 gru 23:53
Ajtek:
Cześć
Piotr 
.
Się nie hahaj, ABBA to klasyk
5 gru 23:56
Ajtek:
Za trudne
Mila, robiłem tą granice w pamięci. Nie miałem pewności, czy wynik się zgadza. A kodować
rozwiązania mi się nie chciało

.
5 gru 23:59
Mila: | 32 − n + 510 + 2 n − 7−1 + n | |
| = |
| −2−2 + 2 n + 4(1 + n) + 7n | |
| | 3*(1/3)n+25n+5−(1/7)*7n | |
= |
| = |
| | 7n+4*4n−4n*(1/4) | |
| | 3*(1/3)n+255*25n−(1/7)*7n | |
= |
| =dzielę licznik i mianownik przez 7n |
| | | |
| | | | 1 | | 25 | | 1 | | 3*( |
| )n+255* ( |
| )n− |
| | | | 21 | | 7 | | 7 | |
| |
lim |
| =∞ |
| | | |
6 gru 00:00
Ajtek:
Mila
6 gru 00:01
Mila: Ajtek, co ten stworek pluje na mnie?
6 gru 00:06
Ajtek:
"Pluje" serduszkami

.
6 gru 00:07
Mila: Piotrze, dlaczego wyśmiewasz ABBA?
Dobranoc, Panowie
6 gru 00:13
Ajtek:
Spokojnej
Mila 
.
6 gru 00:21
Piotr:
Dobranoc
Mila 
sie nie wysmiewam tylko zauwazylem w jakims poscie, ze Ajtek cos wspomnial i tak podchwycilem.
myslalem ze moze jakos Nasz Znawca rozwinie swoja mysl muzyczna
6 gru 00:28
6 gru 00:34
6 gru 00:43
Ajtek:
Mila
6 gru 00:45
asdf: @Mila
32 − n = 32 * 3−n = 9 * (1/3)n
6 gru 01:37
Piotr:
6 gru 01:55
asdf: 6 gru 00:00, druga linijka
6 gru 02:11
Aga1.: @ asdf, masz rację, ale nie ma to wpływu na końcowy wynik.
6 gru 10:17