prawdopodobienstwo
Rubi345: Moglabym prosic o pomoc lub jakakolwiek wskazowke ? Losujemy jedna liczbe sposrod wszystkich
liczb dwucyfrowych . Oblicz prawdopodobienstwo tego ze wylosoana liczba
a)jest parzysta lub dzieli sie przez 5
b) jest podzielna przez 3 lub przez 4
5 gru 23:01
aniabb:
dwucyfrowych jest 90 = Ω
parzystych 45 podzielnych na 5 z 5 na końcu ( bo 0 w parzystych) jest 9
razem 54
P(A) = 54/90=3/5
b)
przez 3 jest co 3 więc 30szt
przez 4 co 4 więc 22
podzielne przez 12 policzyliśmy podwójnie trzeba odjąć 7
razem 30+22−7 = 45
P(B)=45/90 = 1/2
5 gru 23:06
Rubi345: hmm, nie rozumiem b) w odpowiedziach jest 22/45 ?
5 gru 23:08
Mila: b) ile podzielnych przez 3
a
1=12
a
n=99
ciąg arytmetyczny , r=3
99=12+(n−1)*3⇔n=30
ile podzielnych przez 4
a
1=12, a
n=96, r=4
96=12+(n−1)*4⇔n=22
ile podzielnych przez 3 i 4 jednocześnie, czyli przez 12
a
1=12; a
n=96
96=12+(n−1)*12⇔n=8
|B|=30+22−8=44
5 gru 23:32
aniabb: 
nie w tę stronę zaokrągliłam

ale nie chciało mi się liczyć porządnie
5 gru 23:36
Mila: Aniab, autorka powinna sprawdzić, gdy wynik się trochę nie zgadzał.
Policzyłaś porządnie, ale z pomyłką.

Pozdrawiam.
6 gru 00:05
aniabb: chciała jakąkolwiek wskazówkę ... więc dostała ..
6 gru 00:08