matematykaszkolna.pl
Stereometria kodobi: 13. Na stole stoi szklanka pełna wody mająca kształt walca obrotowego o promieniu podstawy r, oraz wysokości h (h ≥ 2r). Nachylamy szklankę o kąt φ względem stołu, przy czym 0 ≤ φ ≤ 0,25π. W następstwie czego część wody wylewa się ze szklanki. Ile wody pozostało w szklance?
5 gru 22:32
MQ: rysunekZadanie niejasne: "Nachylamy szklankę o kąt φ względem stołu". Gdzie jest to φ? Czerwone czy niebieskie?
5 gru 22:40
kodobi: Sam się nad tym zastanawiałem. Wg mnie to w takiej sytuacji czerwony kat. Bo niebieski jest tak jakby pod szklanką. Na tej stronie o ile dobrze rozumiem koleś twierdzi, że to powinien być kat między wysokością walca stojącego normalnie, a "bokiem" pochylonego walca. http://www.matematyka.pl/100394.htm
5 gru 22:43
MQ: rysunek2r/a=tgα lub 2r/a=ctgβ Wyleje się połowa objętości walca o promieniu podstawy takiej samej jak szklanka i wysokości a. Czyli pozostanie (h−a)*pole podstawy
 h−a 
Czyli szukasz proporcji

h 
W zależności, który kąt (α czy β) bierzesz pod uwagę −− wg mnie β −− tak liczysz z tg lub ctg wysokość a.
5 gru 22:56
MQ: Poprawka Zostanie (h−a/2)*pole podstawy, więc szukamy proporcji:
h−a/2 

h 
5 gru 22:57
Eta: @MQ emotka Coś ostatnio trafiają Ci się te "szklanki" ( ciekawe z jakim napojem? Pozdrawiam emotka
5 gru 23:00
kodobi: @MQ Skąd wiemy, że wyleje się połowa objętości?
5 gru 23:05
MQ: Śliwowiczka ew. łiskaczek
5 gru 23:06
MQ: Bo to co jest u góry (nad niebieską płaszczyzną", po obróceniu o 180o pokryje się z tym co jest u dołu.
5 gru 23:08
kodobi: Aaa sory już wiememotka (Czytanie ze zrozumieniem się kłania)
5 gru 23:09
kodobi: Dzięki wielkie wszystko już rozumiememotka Szkoda, że nie można stawiać piwa albo czegoś podobnego
5 gru 23:11
MQ: Można! O tak:
5 gru 23:12
5 gru 23:13