jednokładność
PuRXUTM: W jednokładności o środku S i skali k obrazem okręgu o równaniu (x+3)2+(y+1)2=1 jest okrąg o
równaniu (x−3)2+(y−2)2=9. Oblicz współrzędne środka S jednokładności
Jeśli można to proszę o pełne rozwiązanie bo nie ogarniam tego, kiedyś to robiliśmy podobno w
czerwcu, nie umiem tego...
5 gru 22:27
MQ: Skalę jednokładności dostajesz od razu z promieni okręgów:
r2=k*r1
r1=1
r2=3
Jak znasz skalę, to ze środków okręgów łatwo już dostać S:
SO2→=k*SO1→
O2 −− środek oręgu − obrazu
O1 −− środek okręgu − źródła
5 gru 22:34
Basia:
okrąg 1:
A(−3; −1) r
1 = 1
okrąg 2:
B(3; 2) r
2 = 3
| | r2 | |
zatem |k| = |
| = 3 ⇒ k=3 lub k= −3 |
| | r1 | |
S(x,y)
dla k=3
SB
→ = 3*SA
→
SB
→ = [3−x; 2−y]
SA
→ = [−3−x; −1−y]
czyli
[3−x; 2−y] = 3*[−3−x; −1−y]
3−x = −9 − 3x
2x = −12
x = −6
2−y = −3−3y
2y = −5
czyli może to być jednokładność o środku S(−12; −
52) i skali k=3
przypadek k= −3 rozważ analogicznie
5 gru 22:35
Aga1.:

r
1=1,r
2=3
k=3 lub k=−3
S=(x,y)
O
1=(−3,−1)
O
2=(3,2)
SO
2→=3*SO
1→
[3−x,2−y]=3[−3−x,−1−y]
3−x=−9−3x i 2−y=−3−3y
S=
Rozpatrz drugi przypadek, gdy k=−3.
5 gru 22:44
PuRXUTM: | | 3 | | 1 | |
dla k=−3 wyszło mi x=− |
| y=− |
| |
| | 2 | | 4 | |
5 gru 22:49
Basia: dobrze
5 gru 22:58
5 gru 22:59