Rozwiaz rownania i nierownosci
eloelo: Dwa zadanka
1. Dlaczego nierownosc x2 > 9 nie jest rowna x > 3. Co zatem jest Potrzebne by nierownosci
byly rownowazne?
2. 1+√3x = x + 2
bardzo prosze o pomoc
5 gru 22:23
krystek: x2−9>0 ⇔ (x+3)(x−3)>0
5 gru 22:25
Basia:
ad.1
dlatego, że na przykład (−4)2 = 16 > 9 ale −4 nie jest >3
ad.2
jak zawsze
√3x−x = 2−1
x(√3−1) = 1 /: (√3−1)
dokończ
5 gru 22:27
Jolanta: x2>9
x2−9>0 wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
(x−3)(x+3)>0
miejsca zerowe x=3 x=−3
parabola ramiona w górę zobacz na wykresie przedział gdzie y>0
5 gru 22:27
Beti: 1. bo √x2 nie daje x, ale |x|
i otrzymuje się wtedy: |x| > 3, czyli x < −3 lub x > 3
5 gru 22:27
MQ: Kończąc
Albo oba ujemne, albo oba dodatnie.
5 gru 22:27
Ajtek:

Zauważ że:
x
2=9 ⇒ x=3 u x=−3, ponieważ: 3
2=9 i (−3)
2=9
Teraz:
x
2>9
x
2−9>0
x
2−3
2>9
(x+3)(x−3)>0
5 gru 22:29
Saizou : Ajtek przedostatnia linijka źle

btw witam wszystkich
5 gru 22:32
eloelo: Czyli rozumiem, ze zeby nierownosci byly rownowazne musza miec taka sama dziedzine i taki sam
zbior rozwiazan? Dzieki, teraz rozumiem
5 gru 23:10