..
anonim: Zbiór rozwiązań nierówności x2−bx<0 zawarty w przedziale (−1;4). Wynika stad, ze:
A)b∈(−1;4)
B)b∈<−1;4>
C)b∈(−1;0)U(0;4)
D) b∈<−1;0)U(0;4>
5 gru 22:15
aniabb: A
5 gru 22:17
anonim: jak trzeba to rozwiazac ?
5 gru 22:18
aniabb: C
5 gru 22:18
Mati_gg9225535:
5 gru 22:20
aniabb: miejsce zerowe to 0 i b więc b musi być w tym zakresie, ale bez zera bo wtedy zbiór pusty
5 gru 22:20
anonim: ale dalej nie wiem jak trzeba rozwiazac
5 gru 22:20
anonim: aha. teraz wiem. bo chodzi o x(x−b)<0 tak?
5 gru 22:21
Mati_gg9225535: dla mnei tu cos jest nie tak
x(x−b)<0
wykres
x1=0 v x2=b
x ∊ (0,b) v x∊(b,0)
5 gru 22:23
aniabb: no i poza zerem bo wtedy x2<0 a wtedy x∊∅
5 gru 22:24
anonim: no to bedzie b∈(−1;0)U(0;4)
nie bedzie ?
5 gru 22:24
Mati_gg9225535: rozumiem, wiec tak C jest poprawne
5 gru 22:34
pigor: ... , a ja widzę to tak : jeśli f(x)= x2−bx < 0 , to warunki
zadania spełnia układ nierówności :
f(−1) ≥0 i f(4) ≥0 ⇔ 1+b ≥0 i 16−4b ≥0 ⇔ b ≥−1 i b≤ 4 ⇔
⇔ −1≤ b ≤4 ⇔ b∊<−1;4> , czyli odp. B . ... )
5 gru 22:35
aniabb: dla b=0 masz x2<0 a rozwiązaniem tego jest ∅
5 gru 22:39
pigor: ... no faktycznie, odwołuję swoje ...

widzenie
5 gru 22:50