pochodna
hej: Ludzie pomożcie siedze nad tym z godzine i nie wiem

f(x)=cos
4x ( cosinus do potegi czwartej razy x) w odpowiedziach jest ze to −2sin2xcos
2x
5 gru 21:54
aniabb:
4cos3x(−sinx) = −2sin2xcos2x
bo 2sinxcosx = sin2x
5 gru 21:58
hej: a mogłabys to troche jasniej wytlumaczyc

bo mam chyba czarną dziurę
5 gru 22:01
Beti:
f'(x) = 4cos3x*(−sinx) = −4*cos2x*cosx*sinx = −2*2*sinx*cosx*cos2x = −2sin2x*cos2x
5 gru 22:01
aniabb: co ..pochodną czy przekształcenie potem?
5 gru 22:02
hej: wlasnie tego −2sin2xcos2x nie rozumiem skad się to wogole wzielo...
5 gru 22:05
aniabb: wykorzystali taki wzór na sin podwojonego kąta 2sinxcosx = sin2x Beti rozpisała
5 gru 22:07