rozwiąż graficznie układ nierównosci
Maja: Rozwiąż graficznie układ nierówności:
a){x+3y<6
2x−y≥2
b){y≤ x−2
x>9
c){ x≤ 2
y>2
5 gru 21:42
Beti:
a) 3y < −x + 6 /:3
−y ≥ −2x + 2 /*(−1)
y ≤ 2x − 2
y = 2x − 2
narysuj te proste i zaznacz odpowiednie półpłaszczyzny; rozwiązaniem układu jest część wspólna
tych półpłaszczyzn
5 gru 21:47
Maja: ok czyli jak napisac rozwiazanie układu ?
5 gru 21:51
Beti: rozwiązanie jest przedstawione graficznie jako część wspólna półpłaszczyzn
5 gru 21:53
Maja: a jak zrobic b?
5 gru 22:40
Beti: podobnie do a), tyle że tu już nie trzeba przekształcać tych nierówności
kr.,to: y = x−2
x = 9
5 gru 22:42