funkcja liniowa
Ania: Mam podac równania prostych na których leżą boki czworokąta.Z dwoma nie miałam problemu ale
bok o wierzchołkach .A(−2,0) D(−2,3) i równoległy do niego C(2,1) B(2,1) nie wiem jak
zapisać .Widzę ze jest to x=−2 i x=2 tylko jak to zrobić.Proszę o pomoc
5 gru 21:37
Ania : Pomózcie proszę
5 gru 22:28
Ania : Moze ktos pomóc ?
5 gru 23:38
aniabb: no zapisałaś x=2
5 gru 23:39
Eta:
A(−2,0) D(−2,3) to AD: x= −2
C(2,1) B(? , 1) CD: y= 1 bo to co napisałaś to C=B wtedy jest pęk prostych
5 gru 23:42
Ania : ale czy tylko tak zapisac ? Na lekcji były przykłady ,że rozwiązywało sie układ równan i
wychodziło równanie prostej ,a tutaj tak się nie da
5 gru 23:43
Ania : B(2,−1)
5 gru 23:44
aniabb: prostej x=d nie da się zapisać w postaci kierunkowej więc nie da się z układu równań y=ax+b
5 gru 23:45
Eta:

Zapamiętaj ( i zauważaj)
Jeżeli A(x
A,y
A) i B(x
B, y
B)
i x
A= x
B to prosta AB : x= x
A
jeżeli y
A=y
B to prosta AB : y= y
A
i nie trzeba rozwiązywać żadnych układów!
tylko dla x
A≠x
B i y
A≠y
B
5 gru 23:47
Eta:
5 gru 23:50
Ania : Dziękuję
5 gru 23:51