Opisz położenie punktów względem danej prostej.
Ann: Opisz położenie punktów względem danej prostej:
A=(23, −40)
B=(2 1/3, −5)
C=(15, −23)
D=(−0.45, 6.9)
y = −2x + 6
Proszę o pomoc i wyjaśnienie sposobu!
5 gru 21:36
Mati_gg9225535: narysuj wykres prostej a nastepnie zaznacz punkty lub wyobraz sobie gdzie by byly, mysle ze tu
chodzi o polozenie typu: na prostej/pod prosą/nad prostą
5 gru 22:12
Jolanta: podstaw za x i za y
y=−2x+6
−40=−2*23+6
−40=−46+6
−40=−40
punkt A leży na prostej y=−2x+6
5 gru 22:13