matematykaszkolna.pl
Trygonometria, tożsamość, nierówność, równanie :)): Mam problem z niektórymi zadaniami z trygonometrii. Byłabym bardzo wdzięczna za wasze podpowiedzi i pomoc emotka Nie koniecznie oczekuję całych rozwiązań, może raczej podpowiedzi emotka 1. sinx>2sin2 x w tym mam problem z narysowaniem 2sin2 x w odpowiedziach jest że x należy do przedziału ( pi9 + 2kpi3 , 5pi9 + 2kpi3 ) 2. Sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia:
  tgx  
a)

= cos2x
  tg2x − tgx  
po przekształcaniu lewej strony dochodzę do momentu:
1−tg2x  

i nie wiem co zrobić z tym dalej, zabrać się za prawą stronę, czy
1+tg2 x  
dalej z tym kombinować? nie mam pomysłu co dalej.
  1−cosx  
b)

= tg x2
  sinx  
3. Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu 1+ sinx + cosx + tgx w tego typu zadaniach nawet nie wiem od czego zacząć.. 4. a) log2 sinx (1+cosx) = 2 b) logcosx (sinx) + logsinx (cosx) = 2 Przepraszam że aż tle przykładów, ale Wasza pomoc w rozwiązaniu któregokolwiek już pomoże mi w rozwiązaniu innych które muszę jeszcze przerobić.
5 gru 21:29
Maslanek: 1.sinx>2sin2x 2sin2x−sinx<0 sinx(2sinx−1)<0 Kiedy iloczyn dwóch liczb jest ujemny?
 cos2x−sin2x 
2. 1−tg2x=

cos2x 
 cos2x+sin2x 
1+tg2x=

cos2x 
Czyli prawdziwa jest emotka
 sin(x/2) 
2) tg(x/2)=

.
 cos(x/2) 
 sinx 
3) tgx=

cosx 
 cosx + sinx cosx + cos2x + sin x (cosx+sinx)(cosx+1) 
1+sinx+cosx+tgx=

=

cos x cosx 
Nie wiem czy to coś da, ale przedstawić cosx=sin(π/2−x)
5 gru 21:35
:)): dziękuję emotka w zadaniu 4, podpunkcie b po zabawie z logarytmem doszłam do: cosx=sinx. Mam to narysować i sprawdzić gdzie się przecinają ich wykresy? czy można to jakoś wyliczyć?
5 gru 21:42
:)):
 1 
Odpowiedź do trzeciego zad. to: 22cos2x2cos(pi4 − x) *

. Szczerze
  cosx 
mówiąc nie wiem czy dam radę doprowadzić to zadanie do tej postaci, mimo podpowiedzi Maslanka emotka
5 gru 22:01