Nie koniecznie oczekuję całych rozwiązań, może raczej podpowiedzi
1. sinx>2sin2 x w tym mam problem z narysowaniem 2sin2 x w odpowiedziach jest że x
należy do przedziału ( pi9 + 2kpi3 , 5pi9 + 2kpi3 )
2. Sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia:
| tgx | ||
a) | = cos2x | |
| tg2x − tgx |
| 1−tg2x | |
i nie wiem co zrobić z tym dalej, zabrać się za prawą stronę, czy | |
| 1+tg2 x |
| 1−cosx | ||
b) | = tg x2 | |
| sinx |
| cos2x−sin2x | ||
2. 1−tg2x= | ||
| cos2x |
| cos2x+sin2x | ||
1+tg2x= | ||
| cos2x |
| sin(x/2) | ||
2) tg(x/2)= | . | |
| cos(x/2) |
| sinx | ||
3) tgx= | ||
| cosx |
| cosx + sinx cosx + cos2x + sin x | (cosx+sinx)(cosx+1) | |||
1+sinx+cosx+tgx= | = | |||
| cos x | cosx |
w zadaniu 4, podpunkcie b po zabawie z logarytmem doszłam do: cosx=sinx. Mam to
narysować i sprawdzić gdzie się przecinają ich wykresy? czy można to jakoś wyliczyć?
| 1 | ||
Odpowiedź do trzeciego zad. to: 2√2cos2x2cos(pi4 − x) * | . Szczerze | |
| cosx |