Zbiór rozwiązań równania.
25: | | x+1 | |
Wskaż zbiór rozwiązań równania x+1= |
| . |
| | x2−2x−3 | |
| | x3−x2−6x−4 | |
Nie wiem czy dobrze robię, ale jestem w momencie |
| . |
| | (x+1)(x−3) | |
Odpowiedź to {1−
√5, 1+
√5}.
5 gru 21:23
Maslanek: | x+1 | | x+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x2−2x−3 | | (x+1)(x−3) | | x−3 | |
D: x≠−1, x≠3...
x
2−2x−3=1
x
2−2x−4=0
5 gru 21:27
Ajtek:
Krok pierwszy dziedzina.
Później przemnóż przez mianownik obie strony, przenieś wszystko na lewą, zredukuj. Będziesz
miał wielomian 3 stopnia do rozwiązania.
5 gru 21:28
pigor: ... może chcesz np. tak :
| | x+1 | | x+1 | | 1 | |
x+1= |
| ⇔ x+1= |
| ⇔ x+1= |
| ix≠−1i x≠3⇔ |
| | x2−2x+3 | | (x+1)(x−3) | | x−3 | |
⇔ (x+1)(x−3)=1 ⇔ x
2−2x−3=1 /+4 ⇔ x
2−2x+1=5 ⇔ (x−1)
2=5 ⇔ |x−1|=
√5 ⇔
⇔ x−1=−
√5 lub x−1=
√5 ⇔
x=1−√5 lub
x=1+√5 ⇔
x∊{1−√5,1+√5}
5 gru 21:37
25: | | 1 | |
Nie rozumiem skąd wzięło się x+1= |
| .. |
| | x−3 | |
5 gru 22:00
25: Jednak wiem.
5 gru 22:00
Ajtek:
A ja do Warszawy przez Rzym

.
5 gru 22:02
25: Tam gdzie do obu stron dodaje się 4.. Nie da się tego obejść jakoś inaczej? Nie znam takiego
sposobu.
5 gru 22:05
pigor: ... no cóż, da się, tylko ja nie daję łatwych gotowców, dlatego albo pomyślisz nad moim
rozwiązaniem , albo

. ...
5 gru 22:18
25: Z tego co widzę to też był gotowiec, a ja zwyczajnie proszę o podpowiedź jak można to zrobić
inaczej.
6 gru 16:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
inaczej ... okey:
kiedy to będzie prawdą?
kiedy to 'coś' = 1
6 gru 17:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
(lub kiedy a=0)
6 gru 17:03