Granica
Tomek: lim x→0+ (1xsinx)sinx
5 gru 21:15
Tomek: Moglby ktos pomoc rozwiazac takie zadanko? De Hospital?
5 gru 21:15
adrian: Hospital za wiele Ci tutaj nie pomoże kolego. Tutaj trzeba na cwaniaka, tzn. wykorzystać to, że
lim{x→0) sinxx = 1
Czyli mamy:
limx→0+ sinxxsinx = limx→0+ x*sinx/xx*x*sinx/x = limx→0+ xx*x =
limx→0+ 1x = +∞
5 gru 21:43
Tomek: Ja poszedlem na cwaniaka i zrobilem Hospitalem. I wyszlo e0=1, wolfram podaje wynik 1, tylko
ze nie wiem czy w ten sposob, ze e0 mozna do tego dojsc.
PS Cos Ci nie pyklo, bo powinno byc wlasnie 1, nie rozumiem jak chciales to rozwiazac, chyba
spisales potege do licznika.
5 gru 21:52