okrąg
Nie mam pojęcia: a) wyznacz równanie okręgu o średnicy AB mając dane A(−4 ; 4) B(−6 ; 2)
b)wyznacz długość boku trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg
5 gru 21:07
Beti:
1) środek leży w połowie odcinka AB, więc:
| | −4−6 | | 4+2 | |
S = ( |
| ; |
| ) = (−5;3) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2) promień r = |SA| = |SB| = |
| |AB| |
| | 2 | |
wybieram pierwszą równość i:
r =
√(−4+5)2 + (4−3)2 = ...
3) podstaw współrz. środka i dł. promienia do równania okręgu:
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
5 gru 22:13
Beti: b) jeśli trójkąt równoboczny jest wpisany w okrąg, to zachodzi związek:
5 gru 22:15
Jolanta: (x−a)2+(y−b)2=r2
r=1/2 średnicy
długosc średnicy oblicz ze wzoru na długosć odcinka d=√xB−xA)2+(yB−yA)2
do wzoru na okrąg
podstaw x=−4 y=4 1 równanie
podstaw x=−6 y=2 2 równanie
rozwiaz układ równań
5 gru 22:18
Jolanta: Beti ma rację prosto środek mozna policzyć
5 gru 22:20