Wzory Skroconego mnozenia
Paweł: Rozłóż na czynniki:
4(a−b)2 − (a+b)2
Próbowałem:
4(a−b+a−b)(a−b−a+b)
Ale nie wychodzi.. Powiedzcie co zrobić z czwórką, dalej sobie poradzę
5 gru 20:58
Eta:
[2(a−b)+a+b]*[2(a−b)−a−b]= .........
5 gru 21:00
Paweł: Stokrotne dzięki Eta, mogłabyś mi tylko jeszcze jedną rzecz wytłumaczyć? Czemu:
(2a − 2b + a + b)(2a − 2b − a − b)
A nie:
(2a − 2b − a + b)(2a − 2b + a − b)
5 gru 21:06
Eta:
x2−y2= (x+y)(x−y)
w tym przykładzie : x= 2(a−b) , y= a+b
to x2−y2= [2(a−b)+(a+b)] [2(a−b) −(a+b)]= (2a−2b+a+b)( 2a−2b −a−b)=.......
5 gru 21:10
Paweł: Dziękuje, nie zauważam oczywistych rzeczy >.<
Jeszcze raz dzięki.
5 gru 21:12
Eta:
Na zdrowie
5 gru 21:12
Paweł: Ostatnie już pytanie, czy jest jakiś szybszy sposób, aby dowiedzieć się czy tam będzie:
+ + i − −
Czy
+ − i − +
Chodzi mi dokładnie o te plusy:
(2a−2b + a + b)( 2a−2b − a − b)
+ + i − − Będzie jeśli x i y są od siebie różne? Bo tak myślałem, ale trafiłem na
przykład w którym są różne, a mimo tego jest tam + − i − +
Wiem, ze chaotycznie to napisałem, ale chodzi mi o to, czy jest jakaś metoda, aby od razu
przejść do 3 części, z pominięciem 2, bez pomyłki w znakach?
5 gru 21:44
krystek: Jak masz dużą wprawę to możesz tylko wynik zapisać.
5 gru 22:15
Paweł: Już zauważyłem że:
jeśli y jest z plusem to będzie ++ i −−
jeśli y jest z minusem to będzie +− i +−
5 gru 22:31