Witam,
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania. Nie chcę gotowca, ale wskazówek jak to
zrobić bo chciałbym to zrozumieć. Wiem, że na klocek działa siła tarcia T, podłoża R i naciągu
nici N. Niestety nie wiem jak zacząć rozwiązywać to zadanie.
Klocek o masie M jest ciągnięty w górę równi pochyłej za pomocą nitki, tak że nitka tworzy kąt
β z płaszczyzną równi. Współczynnik tarcia między klockiem i płaszczyzną wynosi K, a kąt
nachylenia równi do poziomu α. Dla jakiej wartości kąta β naprężenie nici jest najmniejsze i
ile wtedy wynosi?.
| mg(sinα + k cosα) | ||
Odp. β=arctg(k), Nmin= | ||
| √1+k2 |
Ncosβ=mgsinα +T
T=(mgcosα−Nsinβ)k
Ncosβ=mgsinα +(mgcosα−Nsinβ)k
Ncosβ + kNsinβ =mgsinα +kmgcosα
N(cosβ + ksinβ) =mg(sinα +kcosα)
| mg(sinα +kcosα) | ||
N= | ||
| cosβ + ksinβ |
| Wr | |
= sinα ⇒ Wr=Wsinα | |
| W |
| Wp | |
= cosα ⇒ Wp=Wcosα | |
| W |