dzielenie wielomianów
cienas: Nie wykonują dzielenia wykaż że wielomian W(x)=x3 + 2x2 − 13x + 10 jest podzielny przez
wielomian P(x)=x2 − 3x + 2 jak znaleść pierwiastki do P(x) ? wystarczy obliczyc miejsca
zerowe?
5 gru 20:45
Gienek: jak sprowadzisz do postaci iloczynowej i nawiasy beda sie powtarzac to powinno wykazac
5 gru 20:47
cienas: nie bardzo kapuję

jestem po podstawie matematyki i takie cos do mnie nie przemawia
5 gru 20:48
Gienek: no to mozesz zrobic tak: obliczasz pierwiastki dzielnika i wstawiasz je do wielomianu i musi
wyjsc 0 i jak sie bedzie to zgadzac to wtedy wykazales
5 gru 20:52
Skipper:
.. dobrze zaczynałeś ... miejsca zerowe P(x) to x1=1 i x2=2
Sprawdzasz, czy W(1)=0 i W(2)=0
5 gru 20:57
Eta:
P(x)=x
2−3x+2=(x−1)(x−2) to pierwiastkami tego wielomianu są x=1 , x=2
sprawdzamy czy W(1)=0 i W(2)=0
W(1)=1+2−13+10 =0 ⇒ x= 1 jest też pierwiastkiem wielomianu W(x)
W(2) = 8+8−26+10=0 ⇒ x= 2 jest też pierwiastkiem wielomianu W(x)
zatem W(x) jest podzielny przez P(x)
W(x)= (x−1)(x−2)(x− t) , t −−− trzeci pierwiastek tego wielomianu
wymnażając wyrazy wolne otrzymujemy
−2t to −2t=10 ⇒
t=−5 −−− trzeci pierwiastek wielomianu W(x)
sprawdzenie :
W(x)= (x−1)(x−2)(x+5) = (x
2−3x+2)(x−5)= x
3+2x
2−13x+10 i ok
5 gru 20:58
cienas: ok dziękuję

no to czyli dobrze zaczynałem

i wyszło mi tak samo

kurde wszystko takie
proste jak zna się definicję
5 gru 21:01