| 1 | p(p+1)(p+2) | |||
∑pn=1 ∑nk=1 k(1+ | )k Odp. | Tylko jak to rozpisać | ||
| n | 3 |
Nie zauważyłem tego "k"
| 1 | ||
k(1 + | )k trzeba rozbić na sumy częściowe ciągu geometrycznego: | |
| n |
| 1 | ||
∑k(1 + | )k = | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(1 + | ) + 2 * (1 + | )2 + 3 * (1 + | )3 + ... + n * (1 + | )n = | ||||
| n | n | n | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(1 + | ) + (1 + | )2 + (1 + | )3 + ... + (1 + | )n + | ||||
| n | n | n | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(1 + | )2 + (1 + | )3 + ... + (1 + | )n + | |||
| n | n | n |
| 1 | 1 | |||
(1 + | )3 + ... + (1 + | )n + | ||
| n | n |
| 1 | ||
(1 + | )n | |
| n |
| 1 |
| ||||||||||||
S1 = (1 + | ) * | ||||||||||||
| n |
|
| 1 |
| ||||||||||||
S2 = (1 + | )2 * | ||||||||||||
| n |
|
| 1 |
| ||||||||||||
Sn = (1 + | )n * | ||||||||||||
| n |
|
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
−n * ( (1 + | ) + (1 + | )2 + ... + (1 + | )n − n * (1 + | )n+1) = | ||||
| n | n | n | n |
| 1 |
| 1 | |||||||||||||
−n * ( (1 + | ) * | − n * (1 + | )n + 1 = | ||||||||||||
| n |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
−n2 ( (1 + | ) − (1 + | )n + 1 − (1 + | )n + 1 ) = | |||
| n | n | n |
| 1 | 1 | |||
2n2(1 + | )n+1 − (1 + | ) | ||
| n | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
n2( (1 + | ) − (1 + | )n + 1 + (1 + | )n+1 = | |||
| n | n | n |
| 1 | ||
n2(1 + | ) | |
| n |
| 1 | 1 | |||
−n2[(1+ | )−2(1+ | )n+1] | ||
| n | n |
| 1 | 1 | |||
2n2(1+ | )n+1−n2(1+ | ) | ||
| n | n |
One lecą normalnie, ale je rozbijamy na pojedyncze sumy:
Dla k = 3 Ci rozpisze
| 1 | 1 | 1 | ||||
(1 + | ) + 2(1 + | )2 + 3(1 + | )3 = | |||
| n | n | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(1 + | ) + (1 + | )2 + (1 + | )3 −− sumujemy(S1) + | |||
| n | n | n |
| 1 | 1 | |||
(1 + | )2 + (1 + | )3 −− sumujemy(S2) + | ||
| n | n |
| 1 | ||
(1 + | )3 −− (S3) | |
| n |
jutro napiszę, czy dalej coś nie działa. Dzięki wielkie!