xcx
utknąłem w połowie: Suma pierwiastków równania (x2+9)(x+6)(x+2)(2x−8)=0 jest równa.
(x2+9)(x+6)(x+2)(2x−8)=0
2x5+18x3−96x2−864=0
2x3(x2+9)−96(x2+9)=0
(2x3−96)(x2+9)
Teraz nie wiem co zrobić.
5 gru 20:25
Beti: nie wymnażasz tego, tylko wyznaczasz pierwiastki z nawiasów i dodajesz.
5 gru 20:32
Eta:
(x2+9)(x+6)(x+2)(2x−8)=0
x2+9=0 v x+6=0 v x+2=0 v 2x−8=0
x€∅ v x= −6 v x=−2 v x= 4
−6−2+4=...........
5 gru 20:32
utknąłem w połowie: Dzięki na początku tak robiłem, tylko coś mi właśnie z x2+9=0 nie mogłem znaleźć pierwiastka,
więc zabrałem się za wielomiany. :<
5 gru 20:36