Wielomiany
L.: Iloczyn kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby o 3 od niej większej jest równy324.Wyznacz te
liczby
5 gru 20:11
krystek: x2*(x+3)2=324
5 gru 20:13
Beti: x − szukana liczba
x
2*(x+3)
2 = 324
wystarczy rozwiązać
5 gru 20:14
L.: rozwiązanie mam przed nosem,tylko nie rozumiem...
dokładnie tej linijki: [x*(x+3)−18]*{x*(x+3)+18]=0
5 gru 20:16
L.: po prost nie umiem liczyc
5 gru 20:16
krystek: Przeniesione 324 na druga stronę i wiadomo ,że 324=182 zastosowany wzór
a2−b2=(a+b)(a−b)
5 gru 20:18
Beti: bo został tu zastosowany wzór skr. mnoż. : a2 − b2 = (a−b)(a+b)
[x(x+3)]2 = 182
[x(x+3)]2 − 182 = 0
czyli:
[x(x+3)−18][x(x+3)+18] = 0
5 gru 20:19
L.: dzieki...jakies zaćmienie mnie ogarnęło.
5 gru 20:23