tresc zadania
antekkk: https://matematykaszkolna.pl/strona/2517.html
przegladam sobie maturki i nie moge zgodzic sie z trescia zadania powyzej
a mnianowice
punkt 2.
suma kwadratów pierwiastków rownania x
2+mx+2=0 ma byc wieksza od 2m
2−13
pierwiastki rownania x
2+mx+2=0
m
1= 2
√2
m
2=− 2
√2
ja rozumiem to tak
2
√22+2
√22> 2m
2−13 chociaz tam jest minus wiec sumy by i tak nie zapisał więc ta proba
odpada
5 gru 19:57
antekkk: co myslicie ?
5 gru 19:57
Beti: niestety dla Ciebie, ale źle rozumujesz. W punkcie 2. chodzi o pierwiastki równania, czyli x1
i x2. Natomiast m1 i m2 to są wartości parametru, które zostały wyznaczone z warunku 1., w
którym Δ > 0.
5 gru 20:08