Równania trygonometryczne
Marker: Mam do rozwiązania proste równania trygonometryczne ale z niewiadomych powodów moje wyniki nie
zgadzają się z rozwiązaniami ze zbioru zadań.
a) sin2x=√3
2sinxcosx=√3 | : 2=
=sinxcosx=√3/2
I tu nie wiem co dalej
Ewentualnie tak
sin2x=√3 | : 2
sin2x=√3/2
sinx=√3/2
x1=pi3+2kpi, x2=2pi3
b) cos2x=1
Żadne z tych działań mi dobrze nie wyszło, nie mam pojęcia czemu.
5 gru 19:21
PW: Zawsze zanim rzucimy się na stosowanie schematów, warto zastanowić się nad sensem polecenia.
√3 jest liczbą większą niż 1.
Poza tym w tej drugiej próbie popełniłeś elementarny błąd traktując funkcję sinus jak liniową.
| | a | |
Jeżeli sin2x=a, to nie znaczy, że sinx= |
| . |
| | 2 | |
5 gru 21:35
Marker: Czyli trzeba rozwinąć ze wzoru podwójnego sinusa? To znaczy trzeba by było gdyby równanie miało
rozwiązanie, bo jest sprzeczne.
5 gru 21:44