matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
sinusówka:
π
W ciągu arytmetycznym a
n
wyraz trzeci jest równy liczbie
, a wyraz szósty liczbie π.
2
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu a
n
5 gru 19:13
sinusówka:
up
5 gru 19:40
krystek:
π
a
3
=
2
a
6
=π zastosuj wzór a
n
=a
1
+(n−1)*r
5 gru 19:44
ZKS:
π
(6 − 3)r = π −
2
π
r =
6
π
a
1
=
6
a
n
= a
1
+ (n − 1)r
5 gru 19:44