rozwiązać nierówność
cienas: x4+6x3−8x2−6x+7=0 rowiązać równanie. proszę o rozwiazanie bo musze nauczyć się na
przykładach
5 gru 19:09
Alois~: Hornerem najłatwiej spisujesz wspolczynniki wiadomo ze dla 1 w(1)=0 i liczysz
5 gru 19:12
cienas: nie umiem tamtego schematu

a mogę zrobić tak , że wypisuję sobie dzielniki 7 i podstawiam az
wyjdzie 0 ?
5 gru 19:13
Alois~: tamten schemat jest baardzo przydatny ja też go nie umiałam i nie lubiłam ale już przyswoiłam
spisujesz:
1 6 −8 −6 7
teraz sprawdzałeś ze jak postawisz za x = 1 to wyjdzie 0 czyli do tabelki wpisujesz 1
i robisz tak
| 1 | 6 | −8 |−6 | 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 1 − spisujesz pierwszy z gory i dalej mnożysz 1 * 1 i dodajesz do gornej czyli
do 6
5 gru 19:19
Alois~: czyli otrzymasz taką tabelke:
| 1 | 6 | −8 |−6 | 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 1 | 7 | −1 | −7 | 0
czyli spisujesz
(x−1)* x3+7x2−x−7
zgodnie ze wspolczynnikami jakie masz z tabelki
5 gru 19:21
cienas: dziękuję
5 gru 19:22
Alois~: cienias

i dalej robisz to samo z tym
(x−1)* x
3+7x
2−x−7
spisujesz wspolczynniki i tabelka az do postaci najprostszej
5 gru 19:23