równanie trygonometryczne
Mada666: Rozwiąż równanie sinx + √3 cosx = 1 Pomoże ktoś?
5 gru 19:05
krystek: podziel obustronnie przez 2
5 gru 19:22
Mada666: A co mi to da?
5 gru 19:30
ZKS:
Zapisz co dostałaś.
5 gru 19:36
krystek: | | 1 | | √3 | | 1 | |
a to ,że będzie |
| *sinx+ |
| *cosx= |
| i zastosujesz wzór na sin(x+y) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 gru 19:38
Mada666: | 1 | | √3 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
5 gru 19:39
Ingham: podpowiedź:
5 gru 19:41
ZKS:
| | 1 | | √3 | |
A jak możesz inaczej zapisać |
| oraz |
| aby otrzymać funkcje trygonometryczne. |
| | 2 | | 2 | |
5 gru 19:41