| tgα | ||
= cos2α
| ||
| tg2α−tgα |
czyli jak dalej
wyliczałam coś takiego ale nie wiem czy to miało sens jakiś:
| 2tgα | |
≠0
| |
| 1−tg2α |
| cos2α− sin2α | |
( nie zapisuje obliczen bo chyba nie są ok)
| |
| sinαcosα − cosα − sin2α |
| π | ||
jeszcze zalozenia na tg: x≠ | +kπ | |
| 2 |
| π | ||
a no tak bo dla | nie ma tg,
| |
| 2 |
| sin2x | ||
tak sie zastanawiam czy mozna zamienic tg2x na | ||
| cos2x |
| 2tgα | ||
tg2α= | ||
| 1−tg2α |
| 1 | ||
Przydatny wzór tg2(x) + 1 = | ||
| cos2(x) |
| tg(x) | 1 | ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
|
|
| 1 − tg2(x) | |
= cos2(x)(1 − tg2(x)) = cos2(x) − sin2(x) = cos(2x) | |
| tg2(x) + 1 |
| sin2α | ||
a tg2α= | prawda ![]() | |
| cos2α |