matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształcanie wzoru.
25:
W dowolnym trójkącie o bokach długości a,b,c długość promienia r okręgu wpisanego w ten trójkąt
ab
można obliczyć z wzoru r=
. Przekształć ten wzór tak, aby można było z niego
a+b+c
obliczyć długość boku a.
5 gru 18:38
Saizou :
r(a+b+c)=ab ar+br+cr=ab br+cr=ab−ar br+cr=a(b−r)
br+cr
a=
b−r
podopisuj jeszcze odpowiednie założenia
5 gru 18:42