matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla Mateusza
Paweł:
3(2−3x)
2
− (
√
2
−
√
3x
)(
√
2
+
√
3x
)(2+3x) = 3(4 − 12x +9x
2
) − (2 − 3x)(2 + 3x) = 12 − 36x + 27x
2
− (4 − 9x
2
) = 12 − 36x + 27x
2
− 4 + 9x
2
= 8 + 36x
2
− 36x
5 gru 18:29