rownanie
antekkk: Nie obliczając pierwiastków równania 2x2−5x−6=0 oblicz sumę trzecich potęg pierwiastków tego
równania.
zaczalel tak nie wiem czy dobrze prosze o korekte
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1*x2+x22)=(x1+x2)[(x1+x2)2−(x1*x2)]
5 gru 18:26
ZKS:
x12 − x1x2 + x22 ≠ (x1 + x2)2 − x1x2
ponieważ
(x1 + x2)2 − x1x2 = x12 + 2x1x2 + x22 − x1x2 = x12 + x1x2 + x22
5 gru 18:29
antekkk: czyli ma tam być plus i będzie dobrze wszystko inne \/?
5 gru 18:39
antekkk: poza tym jest dobrze? jak ma wygladac poprawnie mozesz napisac ?
5 gru 18:46
ZKS:
Zobacz czego Ci brakuje aby otrzymać x12 − x1x2 + x22 z x12 + x1x2 + x22.
5 gru 18:50
antekkk: x
13+x
23=(x
1+x
2)(x
12−x
1*x
2+x
22)=(x
1+x
2)[(x
1+x
2)
2+(x
1*x
2)]
a teraz ze wzorów vieta:
5 gru 18:50
antekkk: nie moge wlasnie sie domyslic moge prosic o wskazowke ?
5 gru 18:52
ZKS:
Znowu źle napisałem żebyś porównała czego Ci brakuje.
5 gru 18:52
ZKS:
Porównaj
x12 − x1x2 + x22 oraz x12 + x1x2 + x2
Masz otrzymać wyjściową postać czyli x12 − x1x2 + x22 a Ty masz x12 + x1x2 + x2.
5 gru 18:54
antekkk: aha −3 (x1*x2)]?
5 gru 18:59
antekkk: chyba nie , nie wiem mozna to napisac ?
5 gru 19:01
ZKS:
Dobrze −3x1x2 Ci brakuje więc zapisz to ostatecznie jaka masz postać.
5 gru 19:06
antekkk: no tak ale jak to sie ma do rownania nie moge zobaczyc jak to sie redukuje to postaci
wyjsciowej
x
12+x
1x
2+x
22−3x
1x
2 =x
12−2x
1x
2+x
22
możesz mi to napisac jak to wyglada abym widzial wszystko prosze
5 gru 19:12
ZKS:
x12 + 2x1x2 + x22 − 3x1x2 = (x1 + x2)2 − 3x1x2
5 gru 19:18
antekkk: jasne przedchwile na to wpadlem juz dzieki za checia pozdro
5 gru 19:19
antekkk: jeszcze pytanie ostatnie
x12+x22 ≠(x1+x2)2 prawda?
ten zapis wzadaniu nie jest po prostu traktowany jako wzor skroconego mnozenia nie?
5 gru 19:23
ZKS:
x12 + x22 = x12 + x22 i tyle
(x1 + x2)2 = x12 + 2x1x2 + x22 dlatego stosuję się dopełnienia do kwadratu
mamy
x12 + x22 tutaj aby mięć kwadrat brakuje nam 2x1x2 ale jeżeli to dodamy to nie będziemy
mieli równości więc i od razu odejmujemy 2x1x2 bo przecież
2x1x2 − 2x1x2 = 0 tak więc
x12 + x22 + 2x1x2 − 2x1x2 = x12 + 2x1x2 + x22 − 2x1x2 =
(x1 + x2)2 − 2x1x2
5 gru 19:27
antekkk: Dziekuje !
5 gru 19:33
ZKS:
Na zdrowie.
5 gru 19:35